Identiteit
De Stichting Katholiek Onderwijs Volendam (SKOV) biedt onderwijs van hoge kwaliteit aan leerlingen in de gemeente Edam-Volendam en de regio Waterland. Alle leerlingen zijn welkom op onze scholen. Samen met ouders en verzorgers begeleiden wij met aandacht onze leerlingen richting een waardevolle toekomst. Wij bieden een veilige en gestructureerde leeromgeving waar leerlingen de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen.
Katholieke identiteit in deze tijd
“Traditie is niet de aanbidding van de as, maar het doorgeven van vuur.”
SKOV is geworteld in de katholieke traditie en vanuit die oorsprong zijn katholieke waarden als naastenliefde, (zelf)vertrouwen, ontplooiing, respect voor anderen, solidariteit en handelen vanuit inspiratie voor ons fundamenteel. Daarbij kiezen we voor een eigentijdse invulling van tradities en vieringen. Wij vinden het belangrijk om op basis van waarden die bijdragen aan menselijkheid keuzes te maken en zo te leren onderscheiden wat er toe doet in het leven. Wij richten de missie en visie van ons onderwijs op een veranderende samenleving.
Visie op mens en wereld
Wij hebben besef van kwetsbaarheid en kracht van mensen. Iedereen is uniek, juist daarom waarderen wij diversiteit. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen, dat vraagt om een verantwoorde omgang met onze leefwereld. Wij begeleiden jonge mensen in het ontwikkelen van levensoriëntatie, levensvisie en levenswijsheid. Wij reiken daartoe bronnen van inspiratie aan uit de katholieke traditie en stimuleren de dialoog met diverse religieuze tradities en culturele en eigentijdse inspiraties. Zo bereiden wij jongeren voor om deel te nemen aan de samenleving en daarin zelf van betekenis te zijn en met anderen die samenleving vorm te geven.
Kernwaarden
Vooruitgang
Wij hebben vertrouwen in de mogelijkheden tot groei en ontwikkeling van mensen. Ons onderwijs is in beweging. Wij sluiten aan bij maatschappelijke en technologische vernieuwingen waardoor wij en onze leerlingen verder ontwikkelen.
Verbondenheid
Wij hechten aan samenwerking en verbinding met elkaar en de wereld om ons heen, met ruimte voor het waarderen van verschillen.
Verantwoordelijkheid
Wij bereiden onze leerlingen voor op een volwaardige en zelfstandige rol in de samenleving. Wij geven verantwoordelijkheid en leren verantwoordelijkheid te nemen.